De tijd dat we carrot cake beschouwden als saaie kost voor vegetariërs is definitief verleden tijd. Worteltaart of wortelcake zijn vandaag helemaal trendy en staan zelfs op het menu bij wereldberoemde topchefs. Je hoeft trouwens geen topchef te zijn om aan de slag te gaan met een recept voor carrot cake. Het basisrecept is heel simpel, want meer dan geraspte wortelen, eieren, bloem en suiker heb je eigenlijk niet nodig. Het leuke is dat je eindeloos mee kunt variëren.
Ingrediënten (4 personen):
- 200 gram geraspte wortelen
- 1 sinaasappel (geraspte zeste en bewaar ook het sap)
- 3 eieren
- 120 gram bruine suiker
- 250 gram gezeefde zelfrijzende bloem
- 1 theelepel hazelnoten (of walnoten of pecannoten)
- 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden
- 120 gram boter
- zout
Ingrediënten topping/suikerglazuur/frosting:
- 175 gram roomkaas (kamertemperatuur)
- 75 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 1 theelepel citroensap
- 35 gram poedersuiker
- 25 gram honing
- 35 gram geroosterde en gehakte pecan- of walnoten
Benodigdheden:
- 1 cakevorm (optie: je kunt ook individuele cupcakevormpjes gebruiken, maar pas dan de baktijd aan tot 20-25 minuten!)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de boter op met de suiker tot een schuimig beslag. Voeg dan de eieren toe, één na één. Vermeng de gezeefde bloem met een snuifje zout en de kaneel of de speculaaskruiden.
Doe er de geraspte wortelen bij, het eimengsel en het sinaasappelsap en tot slot de grof gehakte noten en de sinaasappelzeste. Smeer de cakevorm in met boter en bestuif met bloem. Schep er dan het beslag in en bak ongeveer 45 minuten in de oven.
Controleer na 40 minuten of je cake gaar is door er een prikvork of satéprikker in te steken. Als deze droog blijft, is je wortelcake gaar. Laat de taart even afkoelen.
Als je een grotere worteltaart bakt voor meer personen is het handiger om het beslag in twee of drie aparte bakvormen te bakken. Dan is het makkelijker om de lagen met bijvoorbeeld een roomkaasfrosting te bestrijken dan wanneer je hiervoor één dikke cake achteraf horizontaal moet doorsnijden.
Bereidingswijze glazuurlaag:
klop de roomkaas luchtig en glad. Doe hetzelfde met de boter, poedersuiker, honing en citroensap in een andere kom. Spatel dan voorzichtig de twee mengsels door elkaar. Bestrijk je worteltaart met deze frosting en decoreer met enkele noten.
Tips:
Maak je eigen signatuurtaart door er een vleugje kaneel, vanille of speculaaskruiden aan toe te voegen. Ook sinaasappel, dadels, pistachenoten, walnoten of pecannoten zijn een prima match.
Een glazuurlaagje met een decoratie van worteltjes in marsepein of fondant maken van je carrot cake een feestgerecht! Of probeer eens een hartige versie met uien en kerrie, of een recept voor een gezonde carrot cake…
Voor een super eenvoudige suikerglazuur meng je poedersuiker met een klein scheutje water of citroensap. Roer lang genoeg tot je een stevige glazuurpasta krijgt die je over je wortelcake spatelt en nog wat laat uitharden.