Wie denkt aan Spaanse tapas, denkt automatisch aan albondigas, want die serveren ze in zowat elke Spaanse tapasbar. Die pittige Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn zo lekker dat ze ook hier helemaal zijn ingeburgerd en hun plaatsje hebben veroverd als populaire borrelhapjes. Het recept voor albondigas is ook helemaal niet moeilijk. Je kunt die gehaktballetjes makkelijk zelf maken, net als de typische tomatensaus.
Ingrediënten voor 20 à 30 Albondigas:
- 500 gram gehakt (rund, kalf, varken, lam of gemengd)
- 1 fijngesnipperde kleine rode ui
- 2 geraspte knoflookteentjes
- 1 ei
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- optioneel 1 snuifje chilipoeder
- 3 eetlepels panko of paneermeel of in melk geweekt broodkruim
- peper en zout
- flink veel olijfolie (om de balletjes in te bakken)
Ingrediënten voor de tomatensaus:
- 1 fijngesneden ui
- 2 geraspte knoflookteentjes
- een halve rode paprika, geschild en in kleine dobbelsteentjes gesneden en eventueel ook een wortel in brunoise (minidobbelsteentjes)
- 1 blikje tomatenblokjes of tomatenpassata
- 3 tomaten, gepeld en in partjes gesneden
- 1 theelepel oregano
- 2 laurierblaadjes
- 1 flinke snuif cayennepeper (optioneel wat tabasco of sambal)
- 2 theelepels paprikapoeder
- enkele eetlepels cognac
- peper en zout
- gehakte platte peterselie en/of basilicumblaadjes
Bereidingswijze gehaktballetjes in tomatensaus:
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en kneed alles goed voor een goede binding. Draai dan balletjes van het gehakt, 2 tot 3 cm, naar je eigen voorkeur.
Verhit een grote braadpan met daarin flink wat olijfolie. Bak de gehaktballetjes daarin aan alle kanten goudbruin (een 5-tal minuten).
Maak intussen de saus. Stoof de ui en de paprika’s (en optioneel de wortel) in wat olijfolie in een ruime kookpot gedurende 10 à 15 minuten. Flambeer met de cognac. Voeg er dan de gesneden tomaten bij en het blikje tomatenblokjes of de passata.
Kruid alles naar smaak met de oregano, cayennepeper, paprikapoeder, peper en zout en voeg er de laurierblaadjes bij.
Laat alles op een zacht vuurtje sudderen gedurende 10 à 15 minuten. Doe er dan de gehaktballetjes bij en laat nog 15 à 20 minuten verder pruttelen tot de saus voldoende is ingedikt.
Tips:
Serveer de gehaktballetjes in tomatensaus in individuele porties in leuke kommetjes van aardewerk en garneer met wat gehakte platte peterselie of enkele basilicumblaadjes. Met patatas bravas erbij blijf je helemaal in de Spaanse sfeer!