HomeCulinaryHachee (volgens grootmoeders recept)

Hachee (volgens grootmoeders recept)

Niks smaakt zo lekker op een koude winterdag als een authentieke Hollandse stoofpot met hachee volgens grootmoeders recept! Deze klassieker blijft een all-time favourite. Veel voorbereidingswerk om hachee te maken komt er niet aan te pas, maar je vlees moet wel een paar uur op het fornuis staan. Dan wordt je geduld beloond, wanneer die nostalgische, niet te evenaren smaken je neusvleugels en je smaakpapillen in vervoering brengen.

Wanneer je de hachee bereidt in een slowcooker zal het vlees die zalige ouderwetse smaken nog intenser opnemen! Typerend voor een hachee recept is dat het vlees malser wordt gemaakt door zuur toe te voegen tijdens de bereiding. Dat deden onze oma’s met onder meer azijn, rode wijn, zure appels, maar dikwijls mocht er dan ook een ‘zoetmakertje’ bij zoals peperkoek of bruin bier.

Hachee volgens grootmoeders recept

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

  • 1 kilogram rundvlees (riblappen), in blokjes van 3 X 3 cm gesneden
  • 3 grote uien in ringen gesneden
  • 150 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 liter runderbouillon
  • 5 dl donker bier
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 4 jeneverbessen
  • 3 eetlepels appelcider azijn of rode wijn
  • 5 eetlepels bruine suiker
  • optioneel: 2 eetlepels appelstroop of 1 fijngesneden zure appel
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Smelt (een deel van de) boter in een grote pan of pot met dikke bodem. Bak daarin het stoofvlees. Doe dit in meerdere keren zodat elk stukje vlees naast elkaar kan bruinen. Neem dan al het vlees uit de pan en bak er dan de uien glazig in op een laag pitje.

Voeg dan het vlees opnieuw bij de uien en bestrooi met bloem. Laat alles even bakken tot ook de bloem een bruin kleurtje heeft. Doe er dan de laurierblaadjes bij, de gekneusde zwarte peperkorrels en de jeneverbessen en de kruidnagels (die je in een ui hebt gestoken, zodat je ze achteraf kunt verwijderen).

Bestrooi alles met de suiker. Giet er de rode wijn of appelazijn over en de runderbouillon tot het vlees bijna helemaal onder staat. Leg er dan de plakken peperkoek op (facultatief de appelpartjes).

Breng langzaam aan de kook. Zet het deksel op de pot en laat 2 à 3 uur sudderen op een laag vuur. Check tussendoor of het vlees al mals genoeg is. Voeg na 1 uur de helft van het bier toe.

Zodra het vlees gaar is, voeg je de rest van het bier toe en laat je de saus inkoken. Controleer de smaak en kruid indien nodig bij met peper, zout, wat azijn of appelstroop.

Verwijder de kruidnagels en de laurierblaadjes. Bereid je dit hachee recept in een slowcooker, reken dan 5 uur op hoge stand of 8 uur op lage stand.

Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree en rode kool met appeltjes past er perfect bij!

Tips:

Variatietip: Hachee met appelstroop en appeltjes: voeg 2 el appelstroop toe in plaats van azijn. Snijd 2 geschilde elstar appels in partjes en stoof die de laatste 10 min. mee.


[novashare_inline_content]