Heb je zin in een heerlijke ovenschotel die zo op tafel staat? Dan is deze broccoli ovenschotel een goed en gezond idee. Het is een snelle broccoli ovenschotel die je ruim van tevoren kunt bereiden. Met broccoli uit de oven zet je een lekker eenpansgerecht op tafel dat makkelijk te maken is. Met een ovenschotel met broccoli kun je goed variëren. Als je het gehakt vervangt door vis heb je een heerlijk gerecht dat rijk is aan omegazuren. Wil je een vegetarische versie dan kun je kikkererwten of eieren toevoegen.
Ingrediënten:
- 500 gram mager rundergehakt
- 1 grote broccoli stronken of 2 kleine
- 2 sjalotten en fijne stukjes gesneden
- 1 bakje kruidenkaas met room
- 200 gram geraspte belegen kaas
- Peper en zout
- 1 theelepel milde kerriepoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel ketoembar
Aardappelpuree:
- 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en gesneden
- 150 milliliter volle melk
- Peper en zout
- Mespunt nootmuskaat
- Mespunt knoflookpoeder
- Flinke scheut olijfolie
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 200 graden en vet een ovenschaal in met olijfolie. Snij de broccoli in stukken, kook de broccoli beetgaar en giet af. Kook de aardappelen goed gaar en giet ze af.
Bewaar een beetje van het kookvocht. Stamp of pureer de aardappelen met wat kookvocht, melk, knoflookpoeder, nootmuskaat en peper en zout.
Fruit de sjalotten in een pan met olie en voeg na een paar minuten het gehakt toe. Bak het rul en goudbruin. Voeg peper en zout, milde kerriepoeder, gerookte paprikapoeder, kurkuma en ketoembar toe.
Bak het gehakt tot het gaar is en voeg de broccoli toe. Schep nu de kruidenkaas erdoor. Schep het broccoli mengsel in de ingevette ovenschaal en schep de aardappelpuree eroverheen.
Verdeel de geraspte kaas erover en bak de ovenschotel in ongeveer 20 minuten goudbruin. Het gerecht is een dag later nog lekkerder.
Tips:
Broccoli ovenschotel kan ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaard worden. Het is het beste om de ovenschotel af te dekken met folie of in een afgesloten vershoudbox om te voorkomen dat het uitdroogt en om de smaak en textuur te behouden. Het is het beste om de ovenschotel op te warmen in de oven of magnetron voordat je het opnieuw serveert.
Kies voor stevige, groene broccoli voor de beste textuur en smaak. Blancheer de broccoli voor een beetje zachtheid en om de kleur te behouden.