Met bruschetta kun je alle kanten op. Je kunt het maken als hapje voor bij een borrel. Je kunt het ook als voorgerecht serveren tijdens een diner. En als je houdt van een hartig ontbijt, dan is bruschetta tomaat een heerlijke frisse start. Bruschetta maken is heel eenvoudig en je hebt zo een fijn gerechtje op tafel staan. Met dit bruschetta recept heb je een mooi basisrecept in huis. Je kunt hiermee variëren zoveel als je wilt. Zo kun je het gerecht nog smaakvoller maken met bruschetta kruiden. En je kunt in plaats van tomaten ook andere groenten gebruiken.
Ingrediënten:
- 8 sneetjes rustiek brood of mooi stokbrood, hoeft niet vers te zijn
- 4 tomaten bijvoorbeeld mooie pruimtomaten of grote trostomaten
- 1 teentje knoflook
- ½ bos basilicum
- 4 eetlepels goede olijfolie die best uitgesproken van smaak mag zijn
- Snufje tijm
- Snufje oregano
- Peper en zout
Bereidingswijze:
Haal het rooster uit de oven en verwarm dan de oven op 200 graden. Je kunt de tomaten op 2 manieren gebruiken. Als je een wat drogere bruschetta wilt dan kun je het beste de zaadjes verwijderen. Wil je een wat puurdere variant gebruik dan ook de zaadjes. Snij de tomaten in hele kleine blokjes. Bestrooi de tomaten met zout en laat ze even uitlekken.
Snij het brood in plakken zo groot als een plakje stokbrood. Besprenkel het brood aan beide kanten met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Bak het goudbruin in de oven. Het brood mag aan de buitenkant krokant zijn en mag aan de binnenkant nog zacht zijn. Je kunt dat ook gewoon in een koekenpan doen. Pel de knoflook en snij deze doormidden. Wrijf met de knoflook over het brood.
Meng nu de tomaten met de tijm, de peper en de oregano en een eetlepel olijfolie. Hak de basilicum fijn. Verdeel de tomatentartaar over het brood en garneer met de basilicum.
Tips:
Bruschetta is het lekkerst als het direct na het maken wordt gegeten. Als je over hebt, kan je het wel een dag in de koelkast bewaren, maar het brood zal dan wat zachter worden. Het is het beste om de Bruschetta te maken op het moment dat je het gaat eten, of anders de toppings apart te maken en het brood op het laatste moment te roosteren. Als je het brood wilt bewaren, kan je het het beste in een afgesloten zak bewaren op een koele, droge plaats. Het brood kan ongeveer 3-5 dagen bewaard worden.