HomeCulinaryChampignonroomsaus

Champignonroomsaus

Heb je een heerlijk vleesgerecht en weet je niet welke saus je daarbij kunt serveren? Met champignonroomsaus zit je altijd goed. Deze saus past bij heel veel gerechten en is zelfs lekker bij de pasta. Champignonsaus maken is helemaal niet moeilijk met dit champignonroomsaus recept. En het is veel lekkerder dan de saus uit een pakje. Als je een grote portie maakt kun je na gebruik de rest van de champignonsaus invriezen, zodat je er op een later moment ook nog van kunt genieten.

Champignonroomsaus

Ingrediënten champignonroomsaus:

 • 300 g witte of kastanje champignons
 • 2 sjalotjes
 • ¼ bosje peterselie
  200 ml vleesfond
  100 ml kookroom
 • 100 ml crème fraiche
 • Scheutje wijn of sherry
 • Scheutje olijfolie
  2 – 3 eetlepels bloem
 • Mespunt knoflookpoeder
 • Peper en zout

Bereidingswijze:

Snipper als eerste de sjalotjes en snij dan de champignons in plakjes. Hak de peterselie fijn en bewaar in een bakje. Als je witte champignons gebruikt dan krijgt de saus een zachte smaak. Met kastanjechampignons wordt de smaak wat steviger.

Fruit de sjalotjes in de olijfolie tot ze glazig zijn en voeg dan de champignons toe. Voeg de knoflookpoeder toe. Bak ze een paar minuten en schep regelmatig om. Als de champignons vocht af beginnen te geven voeg je de bloem toe.

Roer de champignons met de bloem gedurende 5 minuten zodat de bloem kan garen. Blus af met een scheutje wijn. Witte wijn is wat frisser van smaak. Met rode wijn wordt de saus wat krachtiger. Sherry maakt t wat zoeter.

Schenk de helft van de vleesfond erbij en roer tot deze helemaal is opgelost en er geen klontjes meer in de saus zitten. Voeg dan de rest van de fond toe. Roer nu de kookroom en de crème fraîche erdoor en flink wat verse peper.

Breng indien nodig nog op smaak met zout. Als t goed is de saus voldoende op smaak door de bouillon, dus proef eerst even of er nog zout nodig is. Maak af met de peterselie.

Tips:

Als de saus te dik is, voeg dan wat extra room of bouillon toe om de saus wat dunner te maken.


[novashare_inline_content]