HomeCulinaryCouscous salade

Couscous salade

Couscous ontleent zijn naam aan het Berberse woord ‘kseksu’ wat verwijst naar de kookpot en de couscous gerechten die deze Noord-Afrikaanse volkeren erin klaarmaken. In een couscoussalade kan je al je creativiteit botvieren. Maak er een kleurige zomerse salade van, boordevol groenten en zuiderse of oosterse kruiden, geef er een extra fris accentje aan met wat feta en munt. Hoe meer groenten, hoe gezonder! Origineel als couscous salade bij een zomerse barbecue of een picknick, gewoon als lunch of als bijgerecht bij een stukje gebakken kip, scampi of geroosterde zalm.

Couscous salade maken

Ingrediënten couscous salade:

  • 200 à 250 gram couscous (kies je voor parelcouscous, let dan op de andere bereiding – parelcouscous is dikker en ronder en heeft een vollere smaak – vezelrijke volkorencouscous is net iets gezonder dan witte couscous)
  • 100 gram feta (een blok, versneden in blokjes)
  • 1 groene appel (geschild, in kleine partjes versneden)
  • 50 gram rozijnen (geweekt in water)
  • 1 komkommer (in dobbelsteentjes versneden)
  • 1 rode of gele paprika (geschild, zaadlijsten verwijderd en in kleine dobbelsteentjes versneden)
  • 1 granaatappel (haal de pitjes eruit door hem te halveren en met een houten lepel op de achterkant te kloppen – dan vallen de pitjes er vanzelf uit)
  • 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
  • enkele takjes munt, bieslook, platte peterselie, eventueel koriander of dille (naar eigen smaak)
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten
  • 1 à 2 eetlepels olijfolie
  • sap van 1 à 2 limoenen of 2 eetlepels witte balsamicoazijn of wittewijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Bereid de couscous zoals is aangegeven op de verpakking. Meestal hoef je hem niet te koken, maar laat je hem zwellen in een kom door er kokende bouillon op te gieten.

Zorg dan dat de couscous niet aan elkaar gaat klitten maar luchtig blijft: dat doe je door hem om te scheppen met een vork. Maak een dressing met het citroensap (of de azijn), de olijfolie, de honing, de fijngesneden kruiden, peper en zout.

Meng alle groenten, de pijnboompitten, de rozijnen, de feta en de dressing onder de couscous. Werk af met wat fetablokjes en groene kruiden bovenaan.

Tips:

Couscous zijn eigenlijk kleine graankorrels afkomstig van grof gemalen durumtarwe. Couscous is een belangrijke energiebron voor ons lichaam, want het bevat veel koolhydraten, en ook vezels, mineralen (zink en magnesium) en vitamine B.

Volkoren couscous is gezonder dan witte couscous omdat deze meer vezels bevat. Maar het bevat wel gluten en past dus niet in een glutenvrij dieet.


[novashare_inline_content]