HomeCulinaryHartige taart met broccoli

Hartige taart met broccoli

Geen zin om uren te staan kokkerellen maar je hebt wel trek in een stevige maaltijd? Voor een hartige taart met broccoli heb je weinig ingrediënten nodig en het kost je weinig voorbereiding want de oven doet het meeste werk! Ook het deeg voor je taartbodem hoef je niet eens zelf te maken: er zijn kant-en-klare bladerdeegvellen of kruimeldeegbodems op de markt die perfect in je bakvorm passen. Je kunt kiezen voor de basisversie van de broccoliquiche, maar je kunt deze vegetarische hartige taart ook aanvullen met extra groente zoals prei of champignons. In combinatie met zalm of met spekjes heb je weer een verrassend nieuw recept voor een hartige taart met broccoli!

Hartige taart met broccoliPin

Ingrediënten

  • 1 kruimeldeegbodem/hartige taartbodem of bladerdeegvel + 1 bakvorm (24 à 30 cm diameter)
  • 400 gr broccoliroosjes
  • 200 ml room
  • 4 eieren
  • 100 gr geraspte kaas (gruyère, Emmentaler, cheddar…)
  • peper, zout nootmuskaat
  • Facultatief: gebakken spekreepjes, gekookte/gestoomde zalm, gestoofde prei of champignons

Bereiding (4 personen):

Kook de broccoliroosjes beetgaar in ruim gezouten water en laat ze goed uitlekken in een vergiet.

Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg of hartig taartdeeg, druk goed aan en snijd de randjes gelijk met een deegrol. Prik er gaatjes in, bedek met bakpapier en met bakparels (of gedroogde bonen, linzen of rijst) en laat 15 minuten blind bakken in een op 150 graden voorverwarmde oven.

Klop de eieren los met de room, kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er de helft van de geraspte kaas bij. Schik de broccoli (en eventueel de andere ingrediënten) op de taartbodem.

Giet het eimengsel erover en bestrooi met de resterende kaas. Bak je hartige taart met broccoli gedurende 30 minuten in de oven op 180 graden.

Tips:

Waarom heeft je quiche een natte bodem?
Wanneer de vulling van je quiche nog te nat is, wordt ook je bodem nat. Dat kan je voorkomen door vooraf je taartbodem eerst 15 minuten blind te bakken.

Hoe komt het dat je hartige taart met broccoli inzakt?
Dat gebeurt meestal omdat je te de eieren en de room te stevig hebt opgeklopt waardoor er te veel lucht in het mengsel zit. Je hoeft echt niet stevig op te kloppen, maar gewoon goed mengen. Let ook op dat je de oventemperatuur niet te hoog zet, want dan krijg je net het omgekeerde effect! De ideale oventemperatuur ligt tussen 175 en 200 graden.

Deeg met gaatjes…
Een handige truc om te voorkomen dat je taartbodem te nat blijft of niet voldoende krokant wordt gebakken is om er vooraf met een vork gaatjes in te prikken en hem vooraf blind te bakken. Zorg er dus altijd voor dat je vulling niet al te vet is en voldoende droog. Het helpt zeker wanneer je de vulling droogdept met keukenpapier nadat je ze hebt laten uitlekken en/of het vet hebt afgegoten.


1 gedachte over “Hartige taart met broccoli”

Reacties zijn gesloten.