Mac and cheese – Hét ultieme comfortfood

HomeCulinaryMac and cheese – Hét ultieme comfortfood

Macaroni en kaas, een all-time favourite en een echte klassieker! Of dit pastagerecht oorspronkelijk Italiaans is? Daarover bestaat twijfel, maar het werd een wereldwijde topper omdat de Amerikaanse president Thomas Jefferson er verkikkerd op werd nadat hij het ooit in Europa proefde en het introduceerde in de Verenigde Staten. Het is een simpel, hartverwarmend gerecht en op koude winterdagen het ultieme comfortfood! En je kunt ook eindeloos variëren op het oorspronkelijke mac and cheese-recept. Je kunt mac and cheese maken met diverse pastasoorten, je kunt er groenten, spekjes, garnalen, kip of vis aan toevoegen…

Mac and cheese

Ingrediënten (4 personen):

  • 400 gr gebroken macaroni (of elleboogjes, schelpjes, fusilli, rigatoni etc.)
  • 250 gr gekookte hamblokjes
  • (zwarte) peper, nootmuskaat, zout (facultatief paprikapoeder, mosterd, gemalen uienpoeder, een bouillonblokje)
  • 50 gr boter + wat extra boter voor de ovenschaal
  • 50 gr gezeefde bloem
  • 3/4 liter koude melk of 0,5 dl koude melk +2,5 dl bouillon
  • 250 gr kaas naar eigen smaak (gemengde en geraspte Emmentaler, gruyèrekaas, Grana Padano, Parmigiano Regiano, cheddar…)
  • Facultatief: panko of paneermeel, chiliflakes

Bereidingswijze

Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Doe er de pasta in en laat koken volgens de aangegeven tijd op de verpakking. Begin intussen met het maken van de bechamelsaus. De basis daarvoor is een blonde roux.

Smelt de boter in een pan en voeg er de bloem aan toe. Kruid met versgemalen peper, zout en laat al roerend enkele minuten bakken. Giet er geleidelijk aan de koude melk bij, (daarna eventueel de bouillon) en blijf voortdurend roeren.

Breng het mengsel al roerend even aan de kook en draai dan het vuur lager. Blijf roeren tot je een gladde, romige saus hebt. Voeg nootmuskaat toe en eventueel extra kruiden naar je eigen smaak (paprika, een vleugje pittige mosterd, uienpoeder…). Roer er voorzichtig 3/4 van de geraspte kaas onder.

Giet het water af als je macaroni beetgaar is gekookt en laat even uitlekken in een vergiet. Beboter intussen een ovenschaal. Meng de macaroni en hamblokjes onder de bechamelsaus. Bestrooi met de resterende gemalen kaas (eventueel met nog een laagje panko of paneermeel) en laat even gratineren onder de grill van de oven die je hebt voorverwarmd op 180 à 200 °.

Tips:

Om een roux te maken voeg je altijd KOUDE melk wanneer je boter en bloem hebt gebakken in de pan. Als je een kant-en-klare koude rouxbasis gebruikt, dan werk je verder met WARME melk.

Een meer gezonde mac and cheese maak je door bijvoorbeeld volkorenpasta te gebruiken en kaas met een lager vetgehalte. Vervang ham door kip, zalm, garnalen en meng er (vooraf gegaarde) groentes onder zoals broccoli, prei, paprika, champignons, wortelen, erwten…