HomeCulinaryPanna cotta

Panna cotta

Voor Italy-lovers en zoetekauwen is panna cotta een onweerstaanbare afsluiter van een maaltijd. Deze Italiaanse klassieker bestaat al eeuwen en is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit de streek van Piëmonte. De basisingrediënten heeft bijna elke (hobby)kok in huis en het basisrecept om panna cotta te maken is helemaal niet moeilijk en maak je in een handomdraai klaar. Het leuke is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Je voegt er smaken aan toe, zoals koffie, chocolade, kokos, yoghurt… en je tilt je dessert nog een niveau hoger met een creatief garnituur zoals een coulis van rode vruchten, een bont kleurenpalet van vers seizoensfruit, de krokante textuur van een crumble…

Panna cotta - Italiaans toetjePin

Wat is panna cotta?

Letterlijk is dit een vertaling uit het Italiaans die ‘gekookte room’ betekent. Het basisrecept om panna cotta te maken bestaat uit gekookte room, melk en suiker, waaraan je vanille en gelatine toevoegt en daarna laat opstijven. Maar je kunt eindeloos variëren en smaken toevoegen aan deze Italiaanse klassieker. Een favoriete topper is onder meer panna cotta met witte chocolade en een garnituur van frambozencoulis of gecombineerd met seizoensfruit.

Ingrediënten (4 personen):

  • 2 blaadjes gelatine (van 3,5 gram per stuk)
  • 2,5 dl room (40 % vetgehalte)
  • 2.5 dl melk
  • 1 vanillestok (schraap de zaadjes uit de overlangs doorgesneden peul)
  • 150 gram witte chocolade
  • Facultatief: garnituur van frambozencoulis of gebakken perziken en amandelcrumble
  • (metalen) pannacottavormpjes

Bereidingswijze:

Week de gelatineblaadjes in een kom koud water. Giet de room en de melk in een pan en breng dit op een zacht vuur rustig aan de kook. Voeg er de vanillezaadjes en de peul van het vanillestokje aan toe.

Breek de witte chocolade in stukjes en voeg ze bij het room-/melkmengsel. Roer voortdurend met een garde tot alle chocolade opgelost is. Haal de gelatineblaadjes uit het water, knijp ze uit en los ze op in de hete room-/melkmix met de chocolade.

Laat niet meer koken! Giet de hete mix over in een maatbeker. Zet metalen pannacottavormpjes klaar of andere geschikte schaaltjes. Verdeel de pannacottamix over de vormpjes. Laat alles enkele uurtjes opstijven in de koelkast.

Haal daarna de panna cotta uit de vormpjes. Om hem makkelijk los te krijgen, dompel je de metalen potjes heel even in heet water.

Serveer je dessert met een frambozencoulis of in suiker en honing gebakken perzikpartjes. Bestrooi je pannacotta-dessert met amandelcrumble en witte chocoladeschilfers voor een crunchy accent.

Tips:

De perfecte panna cotta wiebelt, is niet stijf en zakt niet in!
Alles hangt af van de juiste dosering gelatineblaadjes. Let dus goed op het gewicht van gelatineblaadjes, want het gewicht varieert bij alle fabrikanten! Te weinig gelatine? Dan zakt je panna cotta in. Te veel gelatine? Dan voelt hij stijf aan. De basisregel is dat je ongeveer een halve theelepel gelatine gebruikt per drie theelepels room, maar net iets meer (3/4 theelepel) geeft meestal een beter resultaat.