Herinner je je nog het heerlijke stoofvlees van je oma? Stoofvlees maken is helemaal niet moeilijk. Het vraagt alleen wat tijd en niet eens zo zeer de tijd om te bereiden. Een stoofvlees recept heeft vooral gaar tijd nodig. Want dat maakt stoofvlees op zijn lekkerst. Je kunt voor stoofvlees slow cooker gebruiken in plaats van een stoofpan.
Ingrediënten:
- 1 kg stoofvlees
- 2 grote uien
- 1 dikke plak peperkoek
- 2 eetlepels Franse mosterd
- 300 ml runderbouillon
- 50 gram boter
- 2 eetlepels bloem
- 300 ml witte wijn of stevig bier
- 1 blaadje laurier
- 3 kruidnagels
- 5 jeneverbessen
- Peper en zout
Bereidingswijze stoofvlees:
Smelt de boter om te bakken. Fruit de ui aan. Bestrooi het stoofvlees met mosterd, peper en zout en snijdt het in grove stukken. Bak het rondom bruin in de pan met de ui terwijl je de bloem erover strooit. Blus de pan af met de wijn of het bier en laat de restjes op de bodem los pruttelen.
Voeg de peperkoek, laurierblaadje, jeneverbessen en kruidnagel toe. Laat het vlees lekker sudderen met de deksel op de pan op een heel laag pitje. Blijf regelmatig roeren zodat het vlees niet aanbrandt.
In de tussentijd kun je 1 kg frietaardappelen schillen en in frietjes snijden. Laat ze even in water staan en giet ze dan af. Bak ze voor in de friteuse op 150 graden en bak ze af op 180 graden.
Serveer met een Hollandse salade van kropsla, komkommer tomaat, gekookt en slasaus. Zo maak je oma’s stoofvlees helemaal af.
Tips:
Kies het juiste vlees: Rundvlees is het beste voor stoofvlees, omdat het tijdens het stoven zacht en sappig wordt. Kies voor een stuk vlees met wat vet, zoals ossenhaas of riblappen, omdat dit extra smaak geeft.
Je kunt stoofvlees als variatie ook serveren met aardappelpuree of rijst: Aardappelpuree of rijst zijn heerlijke aanvullingen op een portie stoofvlees. Ze absorberen de saus en smaken goed bij het vlees. Je kunt ook andere aardappelgerechten zoals aardappelkroketten of aardappelgratin serveren.
Ook het toevoegen van groenten is een super idee voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. Populaire groenten om toe te voegen zijn wortels, prei, ui en paprika. Je kunt de groenten ook apart serveren in de vorm van een groenteschotel.