Een heerlijk gerecht voor op koude dagen is witlof uit de oven. Een witlof ovenschotel kun je van tevoren bereiden zodat je hem als je wilt eten alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Een maaltijd van witlof met ham en kaas is heerlijk bij een stukje varkensvlees of gehaktballen met aardappelpuree. Onze witlof schotel is een echte klassieker, gebaseerd op een oud witlof recept uit Oma’s keuken. Als je wilt variëren met de smaak kun je in plaats van ham ook chorizo gebruiken.
Ingrediënten:
- 8 witlof stronken
- 8 plakken achterham of 24 plakken chorizo
- 400 ml melk
- 4 eetlepels kruidenkaas
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 200 gram geraspte kaas
- Mespunt nootmuskaat
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180 graden. Snij de onderkant van de witlof af en kook de witlof even een paar minuten in een pan met gezouten water. Laat de witlof goed uitlekken.
Maak nu een roux van de boter en de bloem. Smelt eerst de boter in een pan en roer dan de bloem erdoor. Laat het even 5 minuten doorgaren terwijl je blijft roeren. Voeg de kruidenkaas toe en roer het mengsel glad.
Vervolgens scheutje voor scheutje de melk toevoegen. Roer steeds de klontjes eruit. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Voeg 75 gram van de kaas toe en laat deze smelten in de saus.
Vet een ovenschaal in met olijfolie. Wikkel alle witlofstronken in met de ham of bedek ze met de chorizo en leg ze in een ovenschaal.
Verdeel de saus over de witlof en strooi de kaas over de bovenkant. Gaar de schotel in 15 – 20 minuten tot de kaas gesmolten en goudbruin kleurt. Lekker met een lapje vlees en aardappelpuree.
Tips:
Je kunt witlof uit de oven ongeveer 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Plaats het in een afgesloten container of in een ziplock-zak. Verwarm het voor het serveren opnieuw in de oven of in een pan op het fornuis. Het is niet aan te raden om witlof uit de oven te invriezen, omdat de structuur en de smaak van de groente kan veranderen na het ontdooien.