HomeCulinaryGroene asperges uit de oven: superlekker en supergezond!

Groene asperges uit de oven: superlekker en supergezond!

Groene asperges kan je het hele jaar kopen, maar échte aspergeliefhebbers kijken elk jaar vol ongeduld uit naar de start van het aspergeseizoen in eigen land. Want wat is er lekkerder dan groene asperges die geteeld zijn op eigen bodem en bereid zijn in de oven? Het smaakverschil tussen de witte en de groene stengelgroenten verdeelt de fans in twee kampen.

Bij recepten voor groene asperges is ‘keep it simple’ een ongeschreven wet. Dan zet je hun natuurlijke, sterke, lichtjes nootachtige smaak helemaal in het zonnetje. Bereidingen met groene asperges uit de oven zijn dan ook altijd eenvoudig en snel klaar. Maar de stengels met hun frisgroene kleur lenen zich ook perfect om rauw te eten in een salade, je kunt ze kort koken, wokken of de smaak optillen door je groene asperges te grillen.

Groene asperges uit de ovenPin

Ingrediënten (4 personen):

  • 4 à 8 groene asperges per persoon (voorgerecht of hoofdgerecht)
  • Olijfolie
  • Peper en zeezout
  • Facultatief: gesnipperd knoflookteentje, balsamicoazijn, krielaardappeltjes, kerstomaten, verse tuinkruiden

Bereidingswijze:

Breek de houterige uiteinden van de asperges af. Schillen hoeft niet! Spoel ze even in water en dep ze droog met keukenpapier. Schik ze in een ovenschaal nadat je ze hebt ‘gemasseerd’ in olijfolie. Bestrooi ze met grof zeezout. Voeg er eventueel een gesnipperd knoflookteentje bij en enkele kerstomaatjes.

Zet de schaal in een voorverwarmde oven (heteluchtoven op 180 graden – elektrische oven op 200 graden). Laat ze garen tot de aspergepunten een lichtbruin kleurtje hebben gekregen. Voor fijne asperges duurt dat zo’n 15 minuten, hun dikkere broertjes hebben het graag 20 à 25 minuten lekker warm.

Haal de groene asperges uit de oven, serveer ze ‘puur natuur’ of besprenkel ze desgewenst met balsamicoazijn, wat een verrassend, letterlijk knetterend effect geeft! Dit recept voor groene asperges past uitstekend bij gebakken zalm, sint-jakobsvruchten. Wil je graag een complete maaltijd met wat extra koolhydraten? Serveer er dan gebakken krieltjes bij, en werk af met wat verse tuinkruiden.

Tips:

Groene asperges moet je niet schillen
Dunne groene asperges kan je perfect eten zonder ze te schillen. Dan zijn ze lekker knapperig en proef je hun pure smaak. Hebben ze dikkere stelen, dan kan je ze toch beter schillen.

Gezonde vitamineleveranciers
Groene asperges zijn lekker én gezond! Ze bestaan voor meer dan 90 % uit water en zijn bijzonder caloriearm, want ze bevatten slechts 30 calorieën/100 gram. Een ideale afslanker dus! Ze zitten ook nog boordevol vitamines: vitamine K, pro-vitamine A, C en E.

Veelzijdige groente

Groene asperges bereiden kan je op alle mogelijke manieren. En de bereiding is altijd simpel! Je kunt ze gewoon rauw verwerken in een slaatje en ze bijvoorbeeld versnijden als dunne linten, je kunt ze kort blancheren, beetgaar stomen, wokken of grillen. Wij het liefst voor groene asperges uit de oven.