HomeCulinaryZandkoekjes recept – Makkelijk zelf bakken

Zandkoekjes recept – Makkelijk zelf bakken

Zandkoekjes zijn kleine koekjes die hun naam danken aan hun structuur. Ze zijn namelijk krokant van buiten en zacht van binnen, net als zand. Ze worden vaak gebakken met bloem, suiker, boter en een ei als basis, en soms met vanille-extract of andere smaakmakers voor extra smaak. Zandkoekjes zijn populair in Nederland en andere delen van Europa, en worden vaak gegeten als tussendoortje of bij de koffie of thee.

Zandkoekjes recept - Makkelijk zelf bakken

Ingrediënten:

  • 125 gram zachte roomboter
  • 200 gram bloem
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • Eidooier van een groot ei
  • Scheutje citroensap
  • Snufje zout

Bereidingswijze zandkoekjes:

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en niet gesmolten. Meng de boter, de bloem, de basterdsuiker met de eidooier en een snufje zout in een kom. Je kunt dat het beste met een mixer doen. Dan krijg je een luchtig deeg.

Voeg een klein scheutje citroensap toe en kneed dan het deeg handmatig tot je een bal kunt vormen die niet plakt aan je handen.

Blijft het deeg plakken, doe er dan wat meel bij. Pak het deeg in huishoudfolie in en laat het deeg een half uur rijzen in de koelkast.

Zet de oven op 175 graden en verwarm de oven voor. Verdeel dan het deeg in 4 delen of zoveel delen als je kinderen hebt die koekjes willen maken. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit. Je kunt nu vormpjes uitsteken of figuurtjes maken in het deeg.

Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg de koekjes erop. Zorg dat je voldoende ruimte hebt tussen de zandkoekjes anders kunnen ze aan elkaar blijven plakken.

Bak de koekjes in 15 minuten gaar. De koekjes zijn als ze warm zijn nog zacht. Zodra ze kouder worden zullen ze ook hard worden.

Tips:

Je kunt zandkoekjes bakken in allerlei vormen. Laat je kinderen zelf figuurtjes maken of gebruik steekvormpjes. Als de koekjes eenmaal gebakken zijn kun je ze nog garneren met glazuur of andere bakversiersels.


[novashare_inline_content]