Nasi goreng is een gerecht waar veel mensen blij van worden en dat snappen we heel goed. Met dit smaakvolle nasi goreng recept heb je een goede basis voor echte nasi goreng maken op de authentieke manier. Je kunt het gerecht uitbreiden met een komkommersalade of als basis gebruiken voor een uitgebreide rijsttafel. In dit recept geen kant en klare kruidenmix maar zelf je basis maken. Wij maakten dit recept zoals het gebruikelijk is met een gebakken spiegelei erbij.
Ingrediënten:
- 4 eieren
- 300 gram witte rijst of Pandan rijst
- 2 teentje knoflook
- 2 grote uien
- 1 winterpeen
- 1 stengel prei
- ½ rode peper, zaadjes eruit
- 2 cm verse gember
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels oestersaus of vissaus
- 1/2 blokje groentebouillon
- Olie om in te bakken
- Gebakken uitjes
Nasi goreng kruiden:
- 1 theelepel trassi
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1/2 theelepel gemalen laos
- 1/2 theelepel ketoembarpoeder
Bereidingswijze:
Kook de rijst zoals op de verpakking vermeld staat met het bouillonblokje. Laat goed uitlekken. Snipper de ui, hak het pepertje fijn, snij de geschilde wortel in julienne reepjes en snij de gewassen prei in ringen. Schil de gember en de knoflook en pers ze uit.
Verwarm een scheut olie in een pan en fruit de ui. Bak de rode peper, het gember-knoflook mengsel mee en voeg de prei en de wortel toe en bak het 5 minuten.
Voeg dan alle kruiden toe en meng ze goed door de groente. Bak het nog even een paar minuten. Meng de rijst erdoor en bak de rijst nog even op hoog vuur terwijl je regelmatig de massa omschept.
Voeg als laatste de ketjap, de sojasaus en de oestersaus toe en breng de nasi op smaak.
Bak de eieren en serveer de nasi met gebakken uitjes en het spiegelei. Lekker met een zure salade van komkommer.
Tips:
Gebruik rijst die eerder is gekookt, dit maakt het maken van Nasi Goreng gemakkelijker en sneller.
Gebruik een wok of een grote koekenpan voor het bakken, zo kun je gemakkelijk mengen en roerbakken.
Voeg voldoende olie toe aan de pan voor het bakken, dit helpt om de rijst knapperig te houden.
1 gedachte over “Nasi goreng”
Reacties zijn gesloten.