Brioche is een heerlijk zoet broodje dat je op allerlei manieren kunt serveren. Een brioche broodje is heerlijk bij de lunch met zoet beleg. Een brioche bun kun je ook gebruiken voor hartige gerechten. Het is een heerlijk alternatief voor een toastje als je het roostert en serveert bij een mooie paté. Met dit brioche recept maak je een smaakvol brioche broodje en kun je zelf bepalen hoe je het serveert. Het recept is goed te maken, maar wel wat werk.
Ingrediënten:
- 50 gram patentbloem
- 7 gram verse gist
- 100 gram kristalsuiker
- Snufje zout
- 200 ml lauw warme melk
- 3 eieren en 1 eigeel
- 50 gram ongezouten boter
- Zonnebloemolie
- Grote rechthoekige cakevorm
- Bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de roomboter met de melk in een pannetje tot de boter net is gesmolten. Laat het niet koken, neem de pan van het vuur en laat het mengsel even afkoelen.
Neem een ruime kom en meng daarin de suiker, de gist en het zout. Zeef de bloem erdoorheen en klop nu de melk en de eieren er in 8 minuten met een deegmenger erdoorheen.
Zet de stand niet te hoog. Je kunt ook met de hand kneden. Dan ben je twee keer zo lang bezig. Maak een bal van het deeg en laat het in een ingevette en afgedekte kom ongeveer 1,5 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Druk het deeg plat en vorm balletjes van 80 gram. Leg bakpapier in de cakevorm en leg een laag bolletjes erin.
Stapel daarna nog een laag bolletjes erop en laat nog driekwartier rijzen. Klop het eigeel een beetje los en smeer het met een kwastje over de bovenkant van het Brioche broodje.
Bak het brood in 18 minuten goudbruin. Doe de oven in de tussentijd niet open. Zet de deur van de oven op en laat het Brioche broodje wat afkoelen.
1 gedachte over “Brioche broodje maken”
Reacties zijn gesloten.