Met dit lasagne bolognese recept kun je makkelijk een maaltijd voor 2 dagen maken. Al is de ervaring dat veel mensen dubbel opscheppen bij dit recept. Bolognese lasagne is een traditioneel gerecht uit de Italiaanse keuken. Een lasagne recept is het lekkerst met een zelfgemaakt bechamelsaus. Het gerecht wordt smeuïger met half om half gehakt.
Ingrediënten voor de bolognese:
- 400 gram rundergehakt of half om half gehakt
- 2 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 2 gele paprika
- 1 flinke winterpeen
- 2 venkel
- 1 tablet runderbouillon
- 3 pakjes tomato fritto
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- Olijfolie
Bechamel saus Ingrediënten:
- 50 gram roomboter ongezouten
- 50 gram bloem
- 600 ml volle melk, je mag ook halfvolle melk gebruiken
- 75 gram geraspte belegen kaas
- Mespuntje nootmuskaat
Ingrediënten voor de lasagne:
- 1 pak lasagne bladen
- 1 bol mozzarella
- 125 gram geraspte belegen kaas
Bereidingswijze:
Snijdt alle groenten in kleine blokjes. Fruit de sjalotjes met de knoflook in een pan met een scheut olijfolie tot de uitjes zacht zijn. Voeg de wortel, venkel en paprika toe. Verkruimel de bouillontablet erdoor en bak de groenten tot ze zacht zijn. Bak het gehakt er rul doorheen en laat min 30 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
Maak de bechamelsaus door de boter in de pan te smelten en daarna de bloem toe te voegen. Blijf roeren tot de bloem gegaard is na 5 minuten. Voeg dan al roerende de melk toe en klop alle klontjes eruit. Laat nu met de kaas en de nootmuskaat nog wat doorgaren. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven op 200 graden en vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg op de bodem een laag bolognesesaus met daarop een laag lasagnebladen. Dek af met een laag bechamelsaus en wat geraspte kaas. Blijf dit doen tot de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag bechamel en leg daarop de geraspte kaas en de mozzarella in plakken. Bak de lasagne in ongeveer 40 minuten goudbruin.
Tips:
Voor de magere versie kies je mager rundergehakt. Je kunt deze ovenschotel ook een dag van tevoren al maken.