Erg authentiek Japans is ‘beef teriyaki met rijst’ niet, want voor Japanners hoort teriyakisaus vooral bij vis of kip. Een teriyaki-recept is echter wel gebaseerd op een typisch Japanse kooktechniek. Als je het woord ‘teriyaki’ vertaalt, dan betekent het letterlijk ‘glanzen’ (teri) en ‘bakken’ (yaki). Het is net deze teriyakisaus (een combinatie van soja, sake, mirin en suiker) die vis of vlees het glanzende effect geeft. Om toch uit te pakken met een originele versie van ‘beef teriyaki’ kan je je tafelgezelschap een ultieme smaakbeleving bezorgen als je dit recept bereidt met Wagyu-beef.
Ingrediënten 4 personen:
- 300 gram rijst (o.a. jasmijnrijst – Japanse rijst is meestal erg plakkerig!)
- 600 gram Wagyu-rundvlees (4 steaks van 150 gram) of groothoofd of kogelbiefstuk van Black Angus, Limousin of verbeterde Roodbontrassen
- 1 eetlepel geraspte gember
- 1/2 fijngesnipperde rode chilipeper
- 3 eetlepels arachideolie
- olijfolie
- 4 eetlepels mirin (= zoete rijstwijn)
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 tot 4 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel sesamolie
- geroosterde sesamzaadjes
- 1 tot pulp geplet lookteentje
- peper en zout
- facultatief: groenten (sojascheuten, shitake-paddenstoelen, fijngesneden reepjes paksoi, sugarsnaps etc…)
Bereidingswijze:
Begin eerst met je teriyakisaus te maken voor de marinade. Meng rijstwijn, sojasaus, suiker en sesamolie in een ruime kom en doe er de lookpulp bij. Meng alles goed onder elkaar. Als je deze ‘beef teriyaki’ als wokgerecht wilt serveren, snijd dan het rundvlees in blokjes van zo’n 3 X 3 cm.
Wrijf het vlees stevig in met de teriyakisaus en laat 15 tot 30 minuten marineren. Zo neemt het vlees de saussmaak goed op en wordt het ook zachter. Breng intussen de rijst aan de kook volgens de instructies op de verpakking.
Verhit een wokpan met arachideolie op een heet vuur en bak de goed uitgelekte stukjes rundvlees uit de marinade kort in de hete wokpan. Laat ze al roerend een kleurtje krijgen en voeg er dan de chilipeper, geraspte gember en je favoriete wokgroenten bij. Blijf roeren zodat er niks kan aanbranden. Doe er op het laatste een deel van de marinade bij. Serveer de beef teriyaki met rijst met een groente naar keuze.
Tips:
Je kunt je ‘Wagyubeef teriyaki’ ook als hele biefstukken serveren. Wrijf dan de steaks in met peper en bak ze in een hete pan met olie. Het zout doe je er pas op net voor je de steaks serveert.
Bak enkele minuten aan elke kant, afhankelijk van of je het vlees medium rare, medium of well done wenst. Giet er dan de teriyakisaus bij en laat ze op matig vuur sudderen. Draai de steaks regelmatig tot elke steak in een glanzend sausjasje zit. Let op dat je vuur niet te hoog staat, zodat de saus geen karamel wordt!
Haal de steaks uit de pan en laat 10 minuten rusten (onder aluminiumfolie). Net voor het serveren snijd je de steaks in plakken, met de draad van het vlees mee en besprenkel deze met de teriyakisaus. Serveer de Wagyubeef teriyaki met rijst met een groente naar keuze.