Chocolate chip cookies (Lekker Crispy en Chewy)

HomeCulinaryChocolate chip cookies (Lekker Crispy en Chewy)

Een van de meest populaire trends die zijn overgewaaid uit Amerika zijn de crunchy en tegelijk chewy chocolate chip cookies. Ze veroveren niet alleen de harten van alle chocolate-lovers, ze smaken gewoon superlekker als tussendoortje of bij een kopje koffie. Bij elke bite verrassen en verwennen ze je smaakpapillen: aan de buitenkant zijn ze lekker knapperig, binnenin zijn ze smeuïg zacht en zitten ze boordevol chocoladestukjes. Bovendien is het chocolate chip cookies recept om ze zelf te maken poepsimpel, want met niets meer dan bloem, boter, ei, suiker en je favoriete chocolade kan je aan de slag en geurt je hele huis naar je eigen homemade choco-cookies!

Chocolate chip cookies (Lekker Crispy en Chewy)

Ingrediënten (voor 16 grote of 30 kleine koekjes):

  • 225 gram ongezouten roomboter in blokjes (op kamertemperatuur)
  • 200 gram bruine suiker (ook basterdsuiker genoemd. De hieraan toegevoegd karamel/stroop maken je koekjes smeuïger en geven ze een lichte karamelsmaak)
  • 100 gram witte kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 340 gram bloem
  • 1 vanillestok (snijd het stokje over de lengte in twee en schraap de vanille eruit)
  • 3 theelepels bakpoeder of baksoda (= baking soda of natriumbicarbonaat)
  • 3/4 tl zout
  • 250 gram donkere chocolade (stukken van een chocoladeblok, chocoladedruppels of bakvaste chocolade)
  • Facultatief: pindakaas – gehakte pindanoten  
  • Keukenrobot of mixer – bakpapier met bakplaat of siliconenmatje

Voeg de boter en de suiker bij elkaar en meng op matige snelheid in een keukenrobot of met een mixer. Voeg er de uitgeschraapte vanillezaadjes aan toe en daarna de losgeklopte eieren, één per één, terwijl je de robot/mixer op laag tempo verder laat draaien.

Meng daarna de gezeefde bloem en het bakpoeder onder het beslag. Als laatste ingrediënt meng je er de chocoladestukjes onder. Eventueel kan je een deel van de chocolade vervangen door pindakaas en stukjes pindanoot.

Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven) of op 165 graden (heteluchtoven). Leg een siliconenmatje op een bakplaat of, als je dat niet hebt, leg er bakpapier op. Schep deeghoopjes op het matje of het bakpapier en laat er voldoende afstand tussen. Dit kan je ook doen met een ijsschep.

Met een vork druk je de deeghoopjes een beetje aan zodat ze eruit zullen zien als echte koekjes. Bak ze goudgeel en laat ze afkoelen. Met een uitsteekvorm krijg je perfect ronde chocolate chip cookies als je ze uitsteekt terwijl ze nog warm zijn.

Tips:

Bakpoeder of baksoda?
Beide ingrediënten zijn bedoeld om een beslag te doen rijzen, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar. Bakpoeder is samengesteld uit een carbonaat en een zuur met zetmeel als stabilisator. In combinatie met vocht uit het beslag en het zuur vormt carbonaat tijdens het bakken koolzuurgas, wat het deeg doet rijzen. Baksoda (of zuiveringszout/natriumbicarbonaat) is een natuurlijke minerale stof die enkel werkt in combinatie met een zuur zoals karnemelk, citroen, yoghurt… Ook basterdsuiker en honing in combinatie met baksoda werken om je deeg te doen rijzen en maken de smaak van deze koekjes nog lekkerder!