HomeCulinaryBloemkoolschotel met gehakt

Bloemkoolschotel met gehakt

Voor het najaar en de wintermaanden is het heerlijk om een ovenschotel op tafel te zetten. Je kunt deze een dag van tevoren al maken zodat je op de dag zelf de schotel alleen nog in de oven hoeft op te warmen. Deze bloemkoolschotel is een mooi voorbeeld. Wij maken de bloemkoolschotel met gehakt zodat je meteen een goed vullend gerecht op tafel kunt zetten. Een bloemkool ovenschotel kun je ook zonder vlees maken.

Bloemkoolschotel met gehaktPin

Ingrediënten:

  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teen gehakte knoflook
  • ½ bosje bieslook fijngesneden
  • 500 gram bloemkool in roosjes gesneden
  • 600 gram gegaarde aardappelschijfjes
  • 400 gram rundergehakt
  • 300 ml volle melk
  • 1 tablet kippenbouillon of groentebouillon
  • 200 gram geraspte belegen kaas
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • Scheut olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in. Kook de bloemkool in 7 minuten beetgaar en giet het water af. Bewaar 250 ml kookvocht. Laat de bloemkool goed uitlekken.

Fruit de ui in wat olie en voeg na 2 minuten de knoflook toe. Bak daarna het gehakt erbij tot het rul is. Voeg bieslook, peper en zout naar smaak toe. Maak nu in een pan een roux van de boter en het meel. Smelt eerst de boter en roer de bloem en de verkruimelde tablet bouillon er met een garde doorheen. Laat de bloem 5 minuten garen. Voeg beetje bij beetje het kookvocht en de melk toe en roer steeds tot de klontjes weg zijn en er een gladde saus overblijft. Roer ¼ van de kaas erdoor en laat smelten.

Leg de helft van aardappelschijfjes in de ovenschaal en dek af met de bloemkool en het gehakt. Schenk er de helft van de saus over en leg dan de rest van de aardappelschijfjes erop met de rest van de saus. Bestrooi met de kaas en laat ongeveer 40 minuten garen tot de kaas gesmolten is en een goudbruine kleur heeft.

Tips:

Probeer de bloemkoolschotel te variëren door er bijvoorbeeld spekjes aan toe te voegen.

Een bloemkoolschotel kan ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg ervoor dat de schotel goed is afgedekt of bewaar hem in een afgesloten bakje. Als je de schotel langer wilt bewaren, kan je hem ook invriezen. Laat de schotel dan eerst afkoelen voordat je hem in de vriezer zet en zorg ervoor dat hij goed is afgedekt. Bloemkoolschotel kan ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Laat de schotel volledig ontdooien voordat je hem opwarmt in de oven of magnetron.