Spaghetti carbonara met authentieke Italiaanse ingrediënten

HomeCulinarySpaghetti carbonara met authentieke Italiaanse ingrediënten

Heb je eieren, spek, Parmezaanse kaas en spaghetti in huis? Dan tover je in een mum van tijd een lekkere spaghetti alla carbonara op tafel. Wil je echter de authentieke Italiaanse toer op, kies dan ook voor authentieke Italiaanse ingrediënten. Rasechte Italianen zweren bij guanciale (varkenswangspek) en pecorinokaas. Alle andere ingrediënten zoals room, ui, look, olie of boter zijn dan overbodig, want ze verdoezelen de karakteristieke smaak van het spek.

Voor de Italianen geldt de regel: ‘less is more’! Maar koken is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Sommigen verleid je met pittig en pikant, anderen verkiezen zacht en romig. Niets houd je dus tegen om je eigen creatieve versie van spaghetti carbonara met room te maken! Dit recept biedt dus alternatieve mogelijkheden.

Spaghetti carbonara

Ingrediënten (4 personen):

  • 250 gr spek in blokjes – bij voorkeur guanciale (varkenswangspek) eventueel pancetta, gerookt of gezouten spek
  • zwarte peper (van de molen)
  • facultatief wat zout
  • gesnipperde ui en/of lookteentje
  • eventueel boter/olijfolie/room
  • 4 à 5 eieren
  • 150 gr pecorinokaas (eventueel Parmezaanse kaas) (een blok dat je zelf kunt raspen)
  • 500 gr spaghetti of andere lintpasta

Bereidingswijze

Breng water aan de kook in een grote pot. Doe de spaghetti in het water zodra het kookt. Zorg dat je voldoende water gebruikt zodat de spaghetti niet aan elkaar gaat klitten.

Kook al dente en kook net een minuutje minder dan de kooktijd die is aangegeven op de verpakking. De spaghetti gaart immers nog verder wanneer je er de andere warme ingrediënten aan toevoegt.

Bak het spek krokant in een pan. Volgens het authentieke Italiaanse recept met guanciale zonder vetstof! Ben je fan van olijfolie of boter? Volg gerust je eigen inspiratie en smaakvoorkeur en voeg er als je er zin in hebt nog een gesnipperde ui of knoflook aan toe.

Houd de kooktijd van je pasta in de gaten, doe hem in een vergiet en giet het water af zodra hij gaar is. Schud nog even op en laat uitlekken. Breek intussen de eieren in een kom en klop ze los met een garde. Zweer je zoals alle Italianen bij de klassieke spaghetti carbonara, dan laat je de room achterwege!

Roer er voorzichtig de geraspte kaas onder. Doe de spaghetti weer in de pot, voeg er de spekjes bij, het eimengsel en roer voorzichtig alles door elkaar, best met een houten lepel.

Breng alles op smaak met een royale portie vers gemalen zwarte peper en strooi er wat extra geraspte kaas over.

Tips:

Zet je spaghetti carbonara niet meer op het vuur wanneer je het eimengsel toevoegt, want dan gaan de eieren klonteren en krijg je een omelet carbonara!

1 gedachte over “Spaghetti carbonara met authentieke Italiaanse ingrediënten”

Reacties zijn gesloten.