De oorsprong van tajinerecepten gaat eeuwen terug: Berbervolken kookten al in hun typische aardewerken tajines. Zij waren al fan van ‘slowcooking’ avant-la-lettre en de traditionele Marokkaanse tajine met kip wordt nog altijd bereid in een keramieken tajine met conisch deksel. Het geheim zit hem hierin: het kegelvormige deksel sluit de aardewerken schaal quasi hermetisch af en zorgt voor een optimale warmtegeleiding en gelijkmatige garing. De typerende tajinekruiden van de Marokkaanse keuken geven elk tajinerecept zijn unieke smaak.
Ingrediënten tajine kip met citroen (4 personen):
- 4 kippenbouten
- 1 fijngehakte rode ui
- 2 fijngehakte knoflookteentjes
- 1/2 gekonfijte citroen (snijdt de schil in reepjes, verwijder de pitten)
- 3 cl citroensap
- 1 bosje gehakte peterselie en koriander
- 3 cl olijfolie
- 1 eetlepel geraspte gember
- 4 gram kurkuma
- peper en zout
- 100 gram groene ontpitte olijven
- enkele saffraandraadjes of mespuntje saffraanpoeder
- facultatief: 1 theelepel ras el hanout
- optioneel: 2 grote wortelen en 2 aardappelen (in grote stukken versneden)
Bereidingswijze tajine kip:
Maak eerst de marinade. Meng olijfolie, citroensap, saffraan, kurkuma, geraspte gember en look, peper van de molen, de pulp van de gekonfijte citroen en de helft van je (gehakte) groen kruiden in een grote kom.
Wrijf de kippenbouten goed in met deze mengeling en laat ongeveer 4 uur intrekken op een koele plek. Haal de kippenbouten uit de marinade (verwijder zo goed mogelijk het marinadevocht) en houd ze apart.
Doe de gehakte ui en de marinade in de tajine en overgiet met een glas water. Breng zachtjes aan de kook op een zacht vuur en laat 25 à 30 minuten sudderen tot de uien gaar zijn. Leg er dan de kippenbouten bovenop en giet er een scheutje olijfolie op.
Voeg er optioneel gesneden wortelen of aardappelen aan toe. Laat alles garen onder deksel gedurende ongeveer een uurtje (niet roeren!), afhankelijk van je type tajine op een gasvuur of in de oven.
Houd in de gaten of je niet nog een beetje water moet toevoegen zodat de saus niet helemaal is weggekookt. Haal daarna de kip uit de tajine. Doe de olijven in de saus en laat verder inkoken tot de saus stroperig is.
Voeg de kippenbouten opnieuw toe, evenals de gekonfijte citroen (in reepjes of in julienne gesneden) met de gehakte groene kruiden. Laat onder deksel op een zacht vuurtje of lage oventemperatuur karamelliseren. Volgens de traditie serveer je een tajine kip met brood of couscous.
Tajine in aardewerk, gietijzer of RVS?
De authentieke tajines in aardewerk zijn dikwijls mooi versierd. Ongeglazuurd zijn ze echter kwetsbaar, want ze kunnen barsten en je kunt ze enkel op gas gebruiken. Geglazuurde keramiek is veiliger en kan je gebruiken op gas, in de oven of elektrische kookplaten. RVS en gietijzer zijn geschikt voor alle warmtebronnen.
Tips:
Naast het klassieke recept tajine met kip kan je eindeloos variëren met hartige én zoete bereidingen.
Belangrijk is dat je de juiste hoeveelheid vocht gebruikt, want dat verdampt bij het verwarmen. Het condenseert aan de binnenkant van het kegelvormige deksel en loopt zo weer terug in de schaal.