Vol-au-vent klinkt fancy en is wat wij noemen een koninginnenhapje, ofwel een pasteitje met ragout. Het is een klassiek gerechtje dat nog steeds ouderwets lekker is. Zeker als je de ragout zelf maakt. Er gaat niks boven een pasteitje met ragout dat met liefde klaargemaakt is. Ragout maken is veel makkelijker dan veel mensen denken en dat laten we je met dit ragout recept graag ervaren. Als je dit Vol-au-vent gerecht eenmaal geproefd hebt haal je nooit meer een blik ragout in huis.
Ingrediënten:
- 400 gram champignons gesneden
- 1 kleine winterpeen fijngesneden
- 1 stengel selderij fijngesneden
- 1 ui fijngesneden
- 1 citroen, rasp en sap
- ¼ bosje peterselie
- 1 braadkip of 500 gram kipfilet
- 1 kipbouillonblokje
- 200 gram kalkoengehakt
- 100 gram bloem
- 100 gram boter
- 1 eigeel
- 50 ml room
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180 graden. Kook de kip met de groente ongeveer een half uur in kokend water met het bouillonblokje. Bewaar het vocht en zeef de kip en de groente eruit.
Maak balletjes van het gehakt en kook ze in de bouillon tot ze gaar zijn. Haal het kippenvlees van de botten en maak het fijn. Schep de balletjes uit de bouillon.
Stoof de champignons in een pan met wat olijfolie en de helft van het citroensap. Maak een roux van de boter en de bloem. Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Roer goed tot er een deeg ontstaat.
Schep de bouillon er in beetjes bij en roer steeds tot de klontjes weg zijn. Breng op smaak met peper en zout, citroenraps en de rest van het citroensap. Voeg nu de room en de eidooier toe en roer het geheel goed door. Doe de kip, de balletjes en de champignons door de saus.
Verwarm de pasteibakjes in de oven. Haal de deksel uit de bakjes vul ze met de ragout en schep nog een flinke lepel ernaast. Garneer met peterselie en serveer direct.