Wie gek is op hartige taarten denkt meteen aan de moeder van alle quiches: de ‘quiche lorraine’. Al bijna even populair is de ‘quiche aux épinards’, de hartige taart met spinazie waarvoor tientallen recepten bestaan. Een traditionele Franse quiche maak je met bladerdeeg. Superlekker, maar dit deeg zelf maken is een eindeloos geduldswerkje.
Gelukkig zijn er heel wat kant-en-klare bladerdeegproducten op de markt, van geportioneerde plakjes tot vormen die perfect in je taartvorm passen of op rollen die je versnijdt. Je maakt een hartig taartrecept echter net zo goed met ‘pâte brisée’ of kruimeldeeg. De combinatie met kaas maakt je hartige taart helemaal af en de gekozen kaas geeft er een karakteristieke smaak aan. Laat je fantasie de vrije loop en voeg er champignons, tomaat, spekjes, kip of zal aan toe!
Ingrediënten (4 personen):
Kant-en-klaar bladerdeeg of hartig taartdeeg/kruimeldeeg, passend in je taartvorm.
- 500 gram verse spinazie
- kaas naar keuze: 150 à 200 gram geitenkaas (buche in plakken), brie, feta, ricotta, cheddar…
- 5 eieren
- 2 dl room
- peper/zout/nootmuskaat – eventueel verse kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum…)
- 30 gr boter of olie
- facultatief: spekjes, hamblokjes, gedroogde tomaatjes, champignons, gekookte kippenblokjes of zalm, geroosterde pijnboompitten
- bakvorm (24 à 30 cm diameter)
Bereidingswijze
Laat de gewassen spinazie slinken in wat gesmolten boter of olie op een zacht vuur. Laat goed uitlekken of knijp verder uit, zodat al het vocht eruit is.
Bekleed de bakvorm (met antikleeflaag) met het deeg, druk goed aan en snijd de randjes gelijk met een deegrol. Een andere bakvorm vet je in met boter en bestuif je met bloem. Volg de bakinstructies op de verpakking van het deeg. Voor de klassieke bereiding met bladerdeeg prik je gaatjes in de deegbodem, leg je er een laagje bakpapier over en bakparels en bak je het deeg 15 minuten voor in een voorverwarmde oven van 175 à 180 graden.
Roer intussen de eieren los met de room, kruid met zout, peper en nootmuskaat en eventueel verse kruiden. Verdeel de spinazie (eventueel met andere ingrediënten zoals ham, spek, tomaat, kip, zalm…) over de taartvorm, giet er het eimengsel over en leg er dan de kaas op. Laat 30 minuten bakken in de oven op 175 à 180 graden. Geef je er graag een extra smaakaccent aan? Bestrooi met pijnboompitten en werk af met zongedroogde tomaatjes.
Tips:
Bladerdeeg is ontzettend lekker, maar is opgebouwd uit laagjes die enorm veel boter bevatten. Niet echt gezond dus. Daarom is kruimeldeeg een goed alternatief. Wil je toch een lekkere hartige taart met dat laagjeseffect? Kies dan voor minder calorierijk filodeeg en leg een 5-tal flinterdunne laagjes op elkaar! Voor een goudbruin kleurtje bestrijk je de laagjes met gesmolten boter, maar dan stijgt het aantal calorieën wel!